Dekoriranje z zavesami

Dekoriranje z zavesami

Zavese imajo v vašem domu več funkcij. Najpomembnejša je, da vas skrijejo pred radovednimi pogledi sosedov ali mimoidočih, vam zagotovijo intimnost in hkrati ustvarijo občutek varnosti. Z njimi lahko skrijete starejše dotrajano okno, ga polepšate in hkrati tudi popestrite sobo. Igra z vzorci in barvami je pri zavesah neskončna, enako velja z dolžino zaves, ki je lahko poljubna. Obstajajo pa pravila, saj dolge zavese do tal sobo vizualno podaljšajo, kratke zavese pa okno in sobo rahlo skrajšajo oziroma pomanjšajo. Zavese služijo tudi kot zvočna kulisa, saj lahko težke zavese iz debelejših materialov tudi zadušijo zvok, ter kot zatemnitev prostora v otroških sobah in zvečer.

Večinoma imamo zavese v vseh prostorih našega doma, še posebej v času, ko so moderna velika okna, ki omogočajo veliko svetlobe, ter v stanovanjih in domovih, ki so v pritličju ali celo v kleti. Odločitev, kje izbrati kakšne zavese, je odvisna od želja in samega prostora. V kolikor v prostoru potrebujete veliko svetlobe in so okna manjša, potem izberite raje svetlejše zavese, v belih in bež tonih, saj bodo zavese večino časa odprte, le ponoči ali zvečer jih boste zastrli. Pri manjših sobah izberite dolge zavese, po možnosti z navpičnim vzorcem, ki bo optično ustvaril sobo še nekoliko višjo. V kuhinji, kopalnici in stranišču skoraj zagotovo ne boste obešali zaves, ki bi se vlekle vse do tal, ampak izberite raje krajše, morda le senčnike, rolo ali plise zavese. 

Z zavesami lahko tudi uokvirimo določen stil, ki ga želimo imeti v stanovanju, na primer romantični ali podeželski. V tem primeru izberemo cvetlične ali kockaste vzorce, baročni stil bodo najbolje dopolnjevale temnejše zavese v vijoličastem ali smaragdnem odtenku, tudi vinsko rdeče, medtem ko pri klasiki in modernem stilu lahko prisegate na belo in bež barvo s čipkstimi detajli ali grafičnimi potiski. Vzdrževanje zaves ni enostavno, četudi jih ne čistimo in likamo kar naprej. Prav zaradi tega je pomembno tudi iz kakšnega materiala so. Sigurno ne bi radi, da vsakič, ko jih operete potrebujete še nekaj ur močnega likanja, da na njih ni več gub. Prav tako se zavese menjajo glede na letni čas. Poleti boste nedvomno izbrali nekaj lahkotnejšega, bombažne materiale in morda lan, pozimi pa kaj malce toplejšega in udobnega na videz. 

 dekoriranje z zavesami 2