Bralni kotiček

Bralni kotiček

Za vse ljubitelje knjig je knjižni ali bralni kotiček v stanovanju nepogrešljiv. Seveda, če za to obstaja določen prostor in sredstva. Ni lepšega kot se v hladnih, pustih ali deževnih dneh odmakniti od resničnega življenja, sprostiti ob dobrih zgodbah in potopiti v domišljijski svet. A seveda ne gre vse tako pravljično, ne brez pravega bralnega vzdušja. Še posebej brez udobnega fotelja ali stola ter brez prave svetlobe.

Če imate v stanovanju dovolj prostora in ste si ob zgornjem besedilu predstavljali sebe s knjigo v roki, potem vam bodo sledeči  nasveti prišli še kako prav. Običajno je bralni kotiček v osrednjem dnevnem prostoru, študijski sobi ali pa kar v večjem hodniku. Odvisno koliko knjig imate, tako veliko omaro boste postavili, navadno so to velike masivne knjižne omare, pri pomanjkanju prostora pa lahko le police pritrjene na steno. Izberite kakovostno masivno pohištvo, saj ga verjetno ne boste velikokrat zamenjali, pa še veliko bolj aristokratsko bo deloval prostor. Knjižne police lahko izrabite tudi za shranjevanje najrazličnejših predmetov, spominkov in tudi slik, lahko pa jih okrasite tudi z okrasnimi škatlami. Da ne boste dajali vtisa največjega knjižnega molja, si privoščite malce popestritve in zanimivo dekoracijo, naj si bo to izbira barv in vzorcev ali pa samo zanimivih okraskov. Ne pozabite na stensko uro, da se boste lahko pravočasno vrnili v realni svet, pa tudi držalo za knjige, da se ne bodo neprestano prevračale. Knjige so lahko tudi praktična samostojna dekoracija prostora, npr. na tla postavite kup debelejših knjig, nanj pa vazo, sveče ali svetilko.

Udobno sedenje verjetno ni potrebno poudarjati, še najbolje se boste počutili v mehkem naslanjaču ali fotelju, saj je branje na običajnem stolu precej naporno in neudobno. Tisti z več prostora v stanovanju in denarnici si privoščite velik počivalnik in pa vsaj še tabure, na katerega boste položili utrujene noge. V študijskih sobah je običajno na prvem mestu pisalna miza in pisarniški stol, slednji naj bo dovolj prostoren, najbolje usnjen. Mehke blazine bodo vsekakor največ pripomogle k udobju, ne pozabite pa niti na kakšno mehko odejo, s katero se boste pokrili, ko bo malce zahladilo.

Svetloba je pri branju izjemno pomembna, poskrbite da bo ustrezna in dovolj močna, da svojih oči ob branju ne boste preveč naprezali. Ta ne sme biti ne premočna ne prenežna. Bralna lučka ali stoječa večja svetilka sta najboljši izbiri, na pisalni mizi pa seveda namizna luč. Če pa boste prebirali grozljivke ali napete trilerje, nič ne more ustvariti bolj doživetega vzdušja kot sveče. Če so povrhu vsega še dišeče, pa res ne bo veliko manjkalo, da se z mislimi popolnoma preselite na prizorišče dogajanja.