Porcelan za vsak dan

Le kdo ne pozna zvoka porcelana, ko zgrmi po tleh in se razbije na tisoče koščkov? Ali pa lepih punčk s porcelanastim obrazom, po katerih so ime dobili tudi številni lepotilni izdelki in celo vrsta polti? In le kdo doma nima vsak enega izdelka iz snežno bele keramike, ki se peče na višji temperaturi (več kot 1200 stopinj!) kot lončene posode in je včasih predstavljalo razkošje prve vrste. Porcelan je eden najbolj prepoznavnih in prefinjenih materialov v kuhinji, še posebej v jedilnicah, kjer se sveti v kredencah ali vitrinah. Z njimi se ljudje navadno považijo ob pomembnih obiskih, vendar ga lahko brez problema uporabite prav vsak dan. Zakaj pa ne!

 

Poznamo različne vrste porcelana, najbolj znan je kitajski, narejen iz trde gladke paste na osnovi glinekaolin in feldspar ter velja za najbolj kakovosten porcelan. Porcelan je trden, njegov videz sofisticiran, namen pa večstranski, razmeroma lahko se vzdržuje. Njegovo veličastnost mu dajejo tudi številni okraski, različni detajli in barve, predvsem zlata, iz njega pa se izdeluje kar precej izdelkov, od skodelic, krožnikov, pladnjev, svečnikov in vaz pa vse do umetniških del, ki krasijo galerije po vsem svetu in ploščic.

 

Porcelan se odlično ujame z romantičnimi potiski, ki so značilni za podeželjski in francoski stil. Največkrat se znajde tudi med darili ali na listi želja med mladoporočenci. Primeren je za vse priložnosti, je večen in ne bo nikoli iz mode. Morda res ne boste vsak dan uporabljali kitajskega porcelana, lahko pa uporabljate porcelan v barvah, ki deluje nekoliko bolj vsakdanje, poživi običajne kuhinjske izdelke. V teh hladnih dneh, ki prihajajo, se bo še večkrat znašel na mizah in ob kaminih, saj je med najbolj priljubljenimi pijačami v tem letnem času zagotovo čaj (in kuhano vino), ki pa ga seveda pijemo iz skodelic in nalijemo iz čajnikov. Nepogrešljive so tudi sladkornice ali skodelice za mleko, kavne skodelice ter posode za domače slastne piškote.