Tkanine za dom

Tkanine za dom

Preoblecite svoj dom! Tkanine za dom so lahko namreč eden najbolj enostavnih in hitrih transformacij bivalnih prostorov. V časih, ko je treba gledati na vsak evro in ob tem, da se pohištvo kupuje na dolgi rok, so malenkosti tiste, ki prostoru vdahnejo novo življenje in novo zgodbo. S tkaninami za dom lahko prostor poživimo, lahko jih uporabimo za določen čas leta, na primer ob božičnih in prazničnih dnevih namestimo bolj tematske blazine, namizne prte, ob poletnem času pa na počutje najbolje vplivajo cvetlični potiski in značilni kockasti vzorec podeželskega stila, morski potiski in vzorci približajo težko pričakovane dopustniške dni, jesenske barve pa kličejo po domačnosti in toplini v zavetju doma. Tkanine niso le same sebi namen, ampak poleg estetske funkcije tudi ustvarjajo prijetno in domače vzdušje ter dušijo odmeve in s tem izboljšajo akustiko prostora. Z njimi lahko rešimo tudi arhitekturne probleme, saj odlično delujejo kot pregrada v prostoru, z njimi pa lahko zakrijemo tudi kotičke, ki jih ne želite deliti s svojimi gosti.

Izbor tkanin je odvisen od posameznikovih želja in samega stila stanovanja, saj moramo tkanine prilagoditi k pohištvu ter ostali dekoraciji. Ni nujno, da so tkanine v enakih barvah kot pohištvo, pomembno je le, da se povežejo s prostorom in da ne odvračajo pozornosti od ostalih bolj pomembnih elementov v prostoru ter pustijo prostoru kot pravimo, da diha. Prav tako ni nujno, da so zavese, okrasne blazine, prti ali brisače popolnoma enake, pomembna je usklajenost, pa naj si bo barvna ali pa stilska.

Tekstil za dom se hočeš nočeš sčasoma obrabi in uniči in ga je naposled treba zamenjati. Pri tem pa ne gre zanemariti izbora materiala tkanin, ki je eden ključnih elementov. V primerjavi z oblačili je tkanine za dom težje vzdrževati, saj na primer lahko okrasne blazine izgubijo obliko, nehvaležni pa so tudi volneni dodatki in tkanine, ki se po pranju skrčijo. Naravni materiali pa so sicer najbolj primerni, ker so najbolj prijetni na otip. Večina notranjih oblikovalcev svetuje uporabo lahko vzdržljivih materialov, na primer okrasne blazine s snemljivo prevleko, zavese iz tekstila in ne lamelne zavese, manjše pralne preproge namesto tapisona ipd. Pri brisačah pa gre omeniti, da jih je treba prvih nekajkrat po nakupu oprati brez mehčalca, saj tako ostanejo dlje časa mehke.

 

tkanine za dom