Retro in vintage stil

Retro in vintage stil

Stil, ki je vedno bolj zaželen in popularen tako med modnimi navdušenci kot med ljubitelji lepega oblikovanja. Stil, ki vas popelje v čase rock'n'rolla Elvisa Presleya, umetniškega pop arta z ilustracijami Roya Lichensteina na čelu ter Grace Kelly v oblačilih modnega oblikovalca Christiana Diorja. Retro predstavlja stil, trend, oblikovanje in modo iz postmodernističnega časa, časa vzpona oglaševanja, pop glasbe ter pop arta. Za retro so značilne žive, kričeče barve, psihedelični in geometrijski vzorci, svetleči in vpadljivi materiali kot so plastika ter predmeti s starimi oglasi.

Retro kot stil notranjega oblikovanja in pohištva delimo na tri dekade v devetdesetih letih in sicer na petdeseta, šestdeseta in sedemdeseta leta. Mnogi sodobni oblikovalci in arhitekti svoj navdih iščejo prav v retro slogu oblikovanja, vse več notranjih oblikovalcev pa pri svojem ustvarjanju in opremljanju domov uporablja nekatere značilne retro elemente, še posebej pri modernih stanovanjih, kjer se prepletata moderni, industrijski in retro videz.

In kako do retro stila? V kolikor vam prostor to dopušča bo retro najbolje opisal vpadljiv fotelj v kakšni izmed živih barvah ter zaobljen hladilnik v pastelnih odtenkih, stilu pa se boste najlažje približali še z vzorčastimi tapetami, preprogo ali zavesami. Še najlažje pa retro stil vnesemo v obstoječ stil stanovanja z drobnimi poudarki kot so na primer različni napisi, značilna steklenica za mleko ali pa simpatično držalo za prtičke v stilu ameriških obcestnih obedovalnic.

 

retro stil