Dekoriranje s cvetjem

Dekoriranje s cvetjem

Nobena hiša, stanovanje, terasa ali balkon ni tako lep, če manjkajo cvetlice, šopki in korita s cvetlicami. V dom prinesejo košček narave, ga z njo povežejo, hkrati pa ga poživijo in obogatijo. Pisani, dišeči cvetovi ali pa le okrasno zelenje služijo kot lepa dekoracija, odlično pašejo v vsak prostor ali kotiček. V mislih nimamo botaničnega vrta ali tekmovanja v številu orhidej, ampak le tu in tam kakšen lonček okrasnih rastlin, šopek cvetja na kuhinjski mizi ali omarici ter velike lonce zelenja in majhnih dreves, ki zapolnijo teraso in na njej ustvarjajo zasebnost.

Cvetje je s časoma pridobilo na pomembnosti in ni več tako, da bi ga prejeli le ob večjih praznikih in praznovanjih kot darilo. Zakaj si ga ne bi sami kupili med sprehodom po mestni ulici ali zavili v vrtnarijo in si kupili lončke vaših najljubših rož, četudi jih nekaj že imate doma. Le redko kdo ni navdušen nad zanimivimi, raznoraznimi barvnimi cvetovi in oblikami, ki so na trenutke že skoraj pravljični.

V dnevnem prostoru je pogosto vsaj ena cvetlica, veliko več jih je navadno v kuhinji. Postavite vazo tudi v dnevni prostor na pohištvo, na komodo ali omarico, ob televizijo ali pa na nizko mizico. Zakaj ne bi veliki okrasni lonci služili kot dekorativni element v kotu ali poleg zaves na tleh. V kuhinjo in dnevni prostor dajte rože s pisanimi cvetovi, ki bodo popestrili monotone barve, če pa je vaš prostor že tako živahnih barv, potem ga lahko umirite z zelenjem. Kaktusi kljub njihovi preprostosti niso najboljša dekoracija za ta dva prostora, raje izberite lončke z začimbami.

V spalnici izberite manj cvetlic, raje kakšno vazo s svežim cvetjem, suhega se izogibajte, saj se na njem nabira prah, ki lahko med spanjem draži vaša dihala. Najboljši način, kako popestriti hodnik, so veliki lonci, vendar premistite, katere cvetlice posaditi, da bodo imele dovolj svetlobe. 

Izberite zanimive, rustikalne, pisane okrasne lončke ali vaze, ki bodo same po sebi dekorativni element, skupaj s cvetlicami pa celo osrednji element prostora. Na vrtu, balkonu ali terasi se z naravo najbolje zlijejo keramični in kamniti, železni ali leseni lončki. Ne pozabite tudi na plezalke in steno, na katere lahko obesite lonce, ter samostoječe visoke lonce ter viseče posode za rože. Izberite lepe zalivalke, ki ne bodo kvarile videza vašega doma